#

  Cara Buat Read More /Baca Lagi / Seterusnya dll

Pernahkah anda membaca artikel dalam sesebuah blog yang ditulis memanjang ke bawah sehingga tamat artikel tersebut?Pengguna akan terpaksa scroll ke bawah untuk untuk membca postingan tersebut. Untuk menyelesaikan masalah tersebut anda akan diperkenalkan dengan cara membuat read more @ baca lagi @ selanjutnya @ dll .Langkah pertama anda harus mengetahui berkaitan script readmore.

Script readmore adalah script yang membantu anda untuk memotong atau memenggal seuatu post sehingga artikel anda tidak memanjang ke bawah pada halaman home. Biasanya pemotongan tersebut disertai dengan tulisan baca selanjutnya... atau readmore... dan boleh jadi juga disertai dengan gambar.

Umumnya,terdapat 3 jenis readmore dalam blogspot:

Readmore Jump break

Merupakan kemudahan yang disediakan oleh pihak google untuk memotong postingan supaya tidak memanjang ke bawah pada halaman home. Cara membuat read more versi jump break adalah semudah mengklik pada ayat atau paragraph berapa yang ingin dibuat potongan dan seterusnya klik insert jump break.Berikutnya,klik terbitkan entri.

Readmore Manual

Readmore manual adalah versi lama dari automatic read more yang fungsinya sama dengan jump break TETAPI tidak praktikal digunakan memandangkan banyak masa akan terbuang untuk memasukkan kod seperti di bawah:

(Paparan artikel di home)

Automatic Read More

Merupakan sambungan dari readmore manual, akan tetapi dalam script ini kita tidak perlu lagi memasukkan kod - kod manual setiap kali membuat pos kerana semuanya akan berjalan secara automatik.Mudahkan!!

Dua Cara Membuat Read More / Baca Lagi / Seterusnya dll

Cara Pertama:

1. Buka template -> Edit HTML -> tandakan tick pada kotak "expand widget template"

2. Klik Ctrl+F serentak.Kotak Find akan muncul di bahagian bawah. Copy dan paste kod < /head> dalam kotak find (bertujuan mencari kod dengan cepat dan tepat!)

3. Seterusnya, Copy dan paste/tampal kod di bawah betul-betul di atas kod < /head>

4.Cari pula kod: data:post.body

(gunakan kotak Find tadi)

Letakkan kod berikut di bawah kod: data:post.body

5. Klik save/simpan 6. Klik SETTINGS atau Pengaturan,terus klik FORMATTING atau Format. Dalam kotak kosong di bawah sekali(sebelah menu TEMPLATE POSTING) isi kotak kosong tersebut dengan kod berikut: < span class="fullpost"> < /span> 7. Cara Memposting Ketika memposting, klik EDIT HTML (bukan COMPOSE). Maka, secara  automatik kita lihat kod < span class="fullpost"> Letakkan sebahagian posting anda di bahagian atas kod sementara baki keseluruhan entry/artikel letakkan di antara kod < span class="fullpost"> dan < /span> Cth: Malaysia merupakan sebuah..... bahagian mula cerita/artikel anda < span class="fullpost"> Bandar-bandar di Malaysia pula.......bahagian akhir cerita/artikel anda < /span> 8. Klik Simpan/save artikel anda. Masalah yang Sering Dihadapi 1. Ralat berikut akan keluar semasa kita klik "Simpan Perubahan" XML error message: The element type “style” must be terminated by the matching end-tag “”. Jangan panik. Itu artinya tanda petik (quote/unquote)iaitu  tanda ' ' dalam kod tidak sesuai dengan font template anda.  Anda cuma perlu delete tanda petik (' ') yang lama dan taipkan  tanda petik yang baru. Selepas itu simpan. 2. Jika Read More anda masih tidak berfungsi (artikel  masih memanjang ke bawah),sila klik “Pengaturan” ->  klik “Format” -> buang/delete semua tanda petik  buka/tutup (quote/unquote) di “fullpost” dan ganti  dengan tanda kutip yang baru. Jangan lupa klik “Simpan”.  Selepas ini Read More anda akan berfungsi sepenuhnya.

0 comments:

Post a Comment

Amat berbesar hati jika ada yang sudi memberi komen NAMUN semestinya yang MEMBINA.T.Kasih

Related Posts with Thumbnails

Tips Dan Trik Terus Ke E-mail anda

Terus Ke E-mail Anda

Nama Anda
E-Mail Anda
Subject
Message
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ] [ What's This? ]