#

  Apa Itu Blog


Apa itu Blog?
Blog (ringkasan bagi weblog) adalah jurnal online yang digunakan untuk menyatakan pendapat peribadi, atau penulisan mengenai sesuatu perkara, dan sentiasa dikemaskini setiap hari. Konsep blog adalah sama seperti buku diari harian (onlinedairy) di mana post atau artikel disusun dalam bentuk kronologi atau bersiri.
Perbezaan ketara blog dengan laman web biasa adalah, setiap kali kita update atau memasukkan artikel / penulisan terbaru, yang terkini akan berada di atas dan yang lepas akan berada di bawah (reverse chronoligical order).
Selain itu, blog mudah untuk diuruskan atau diguna oleh sesiapa sahaja. Tidak perlu mempunyai pengetahuan teknikal yang tinggi, kerana untuk menggunakan blog, ia telah dilengkapi dengan pelbagai fungsi. Sama seperti menggunakan perisian Microsoft Office. :)
Hakikatnya, blog juga adalah sebuah laman web yang perlu dikemaskini, diurus dan dijaga dengan baik. Namun, ciri-cirinya membuatkan ia berbeza dengan jenis laman web yang lain seperti laman web statik atau jenis CMS (content management system).
Istilah Asas?
Antara istilah asas yang perlu anda ketahuilah adalah: Aktiviti mengemaskini atau menguruskan blog dinamakan sebagai "blogging", manakala pemilik atau penulis di blog tersebut pula dikenali sebagai "blogger". Manakala tulisan yang ditulis oleh blogger di blog dirujuk sebagai artikel. Namun, perkataan blog itu sendiri adalah berbentuk kata kerja (verb) di dalam english, iaitu bermaksud satu kerja (aktiviti) mengemaskini atau menguruskan blog.

0 comments:

Post a Comment

Amat berbesar hati jika ada yang sudi memberi komen NAMUN semestinya yang MEMBINA.T.Kasih

Related Posts with Thumbnails

Tips Dan Trik Terus Ke E-mail anda

Terus Ke E-mail Anda

Nama Anda
E-Mail Anda
Subject
Message
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ] [ What's This? ]